неделя, 25 септември 2011 г.

Мъфини с лешници

От една седмица вкъщи се сдобихме с тавичка за мъфини и е едно безкрайно мъфиноправене... толкова, че любимият отказва вече да ги яде :) Затова пък, аз съм много въодушевена, опитвам се да експериментирам и реших да Ви представя безглутенови мъфини с лешници.








Необходими продукти:


за тестото:
1 1/2 ч.ч. оризово брашно + 1 с.л. типово брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. кафява захар
1 яйце
3/4 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. зехтин
1/2 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
шепа натрошени лешници


за лешниковия топинг:
десетина натрошени лешника
1 с.л. кафява захар


Начин на приготвяне:
В голяма купа разбива яйцето със захарта до образуване на пяна. Добавят се млякото и олиото и сместа се хомогенизира. В друга купа смесвате брашната, бакпулвера, индийското орехче, канелата и се изсипват при мократа смес, като се разбърква само няколко пъти, колкото да се смесят. Прекаленото разбъркване ще попречи мъфините да станах пухкави! Слагате и лешниците в сместа и тестото се насипва във формичките за мъфини. Оставяте ги за 2-3 минути, докато си приготвите топинга, което включва разбъркване на захарта с натрошените ядки; с 1 ч.л. от него наръсвате всеки мъфин и слагате да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 мин. или до суха клечка.


Успешна седмица на всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар