неделя, 9 октомври 2011 г.

Неделно-дъждовен-вкусен обяд

Съвсем очаквано, но не особено желано есенно-дъждовно време - време за готвене! Летните дни предполагаха по-кратко стоене край печката и отдавна не бях правила питка; а тя питката много си отива със топла есенна крем-супа... и няма как да минем без нещо сладко, но леко - печени ябълки! Е, запретнах ръкави и... ето резултата:

Питка





Продукти:
2 яйца
250 мл прясно мляко
1 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л сол
1 пак. суха мая
4 ч.ч. брашно ( и още за доомесване )

масло
шарена сол

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче. Слагат се яйцата, олиото, захарта и солта.В купа се сипва топлото мляко, в което е размита маята.Замесва се тестото докато спре да лепне. Оставя се да втаса загънато с фолио.Аз го замесвам късно вечерта и сутринта го изваждам да се отпусне малко. Разделям го на 3 части и всяка разточвам на кръг, намазвам с масло и поръсвам шарена сол. Събирам 3те кръга и ги разрязвам на 8 - 10 триъгълника, които навивам като кифлички. Нареждам ги в намаслена тава и оставям да втаса под фолио още веднъж. Пека на 160C около 40 минути или до порозовяване. След като извадя питката от фурната я наръсвам с вода и я завивам с памучна кърпа - така става много мекичка, но ако обичате коричка може да пропуснете завиването.




Крем-супа с морков :)

Необходими продукти:
6-8 големи картофа
4-5 моркова
1 глава лук
1/2 стрък праз
1 с.л. зеленчукова подправка ( моята е доста солена и не добавям друга сол)
100 мл готварска сметана

Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват и почистват много добре, тъй като след сваряването се пасират още горещи, заедно с водата в която са вряли. Поставят се в тенджера с вода, която да ги покрива и се готвят до готовност. Добавя се зеленчуковата подправка и сметаната и се пасира докато се получи много гладка супа. Сервира се гореща с малко сметана.





Печени ябълки

Необходими продукти:
6 големи есенни ябълки
5-6 обезкостени фурми
10 сурови бадема
конфитюр или сладко (в случая от сливи)

Начин на приготвяне:
Ябълките се измиват и с помощта на ножче и малка лъжичка се почистват семенниците и дръжките. Ядките и фурмите се смилат с кафемелачка или се нарязват на много дребно. В дупката на всяка ябълка се слага 1/2 ч.л. сладко, 1 ч.л. ядки с фурми и пак 1/2 ч.л. сладко. Нареждат се в тавичка, сипва се съвсем мъничко вода и се завиват с алуминиево фолио. Пекат се около час на 200С. Много са вкусни и топли, и студени.




4 коментара:

  1. Охооо, какво става тук?! Браво, всичко ми харесва и вкусово и визуално!

    ОтговорИзтриване
  2. Лелеее и на мен много ми харесва!Особено питката!

    ОтговорИзтриване
  3. Един вид развихряне е имало?
    Чудесно!
    Питката е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  4. РАДОСТ,ИМА ПРИ МЕН ИЗНЕНАДА ЕЛА В БЛОГА МИ ДА СИ Я ПОЛУЧИШ!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване